Langzwaard

Eén van de wapendisciplines die bestudeerd worden bij HKA is het langzwaard. Het langzwaard is, zoals de naam vermoed, een lang zwaard. Het is een zwaardtype dat met twee handen wordt vastgehouden en is vaak tussen de 130 en 140 cm lang. Ondanks de verschillende vormen en types van het zwaard, is een langzwaard altijd tweesnijdend. Het langzwaard kan worden gebruikt om te houwen en te steken en is ontzettend populair onder HEMA-beoefenaars zowel internationaal als in Nederland.

Voor het beoefenen van het langzwaard word globaal gebruik gemaakt van twee stijlen. Eén van deze stijlen is gebaseerd op de lessen van de Duitser Liechtenauer uit Neurenburg. Deze stijl wordt verder beïnvloed door de manuscripten van Joachim Meyer, waarmee de stijl dateert tussen de 15e en 16e eeuw. Deze ‘Duitse’ langzwaardtraditie is veruit het populairst onder HEMA-beoefenaars.

Afbeelding uit het manuscript van Joachim Meyer: Gründtliche Beschreibung der Kunst des Fechtens (1570). Leipzig University Library.

Een stijl die minder populair is in Nederland is gebaseerd op het manuscript van de Italiaan Fiore de’i Liberi die tussen 1400 en 1409 de Fior di Battaglia publiceerde, zijn manuscript over het gebruik van meerdere wapens waarmee hij ‘meer dan 50 jaar ervaring’ heeft met het gebruik ervan. Een van deze wapens is het langzwaard. In tegenstelling tot de eerder gesproken ‘Duitse’ stijl, bevat het systeem van Fiore minder technieken en kunnen de technieken worden beschreven als ‘recht door zee’. De Fior di Battaglia is het manuscript waarvan wij gebruik maken bij HKA voor de lessen in vechten met het Langzwaard.

Pagina uit het manuscript Fior de Battaglia van Fiori dei Liberi. J. Paul Getty Museum.